Dinsdagmiddag Extra Film middag

21 maart 2023
14:00
Activiteiten
Fermanje Stiens

muziekfilm “The Armed Man – A mass for Peace”

Inloop met koffie/thee vanaf 14:00 uur, Film start 14:30

Iedereen is van Harte Welkom

Deze middag staat geprogrammeerd voor dinsdag 21 maart a.s. en de aanleiding is het volgende: de oorlog is Oekraïne is dan al meer dan een jaar bezig en wij gaan op naar Pasen.
Laten we daar met z’n allen bij stilstaan door de filmbeelden te bekijken en muziek te beluisteren. Na afloop is er gelegenheid om het er met elkaar nog even over te hebben.
De film “The Armed Man – A Mass for Peace” is een prachtige muziekstuk, met als ondertitel ‘een mis voor vrede’.
Het is in essentie een anti-oorlog stuk, gebaseerd op de katholieke mis. De mis (Mass For Peace) bestaat uit dertien delen. Hierbij worden delen uit een mis afgewisseld met op muziek gezette literaire teksten en gebeden uit de hele wereld. Deze teksten gaan over oorlog en geweld, de gevolgen hiervan, en de hoop op duurzame vrede. Het werk neemt je mee door alle fases van een oorlog, de uiting van dreiging, agressie, ontzetting, verdriet om als laatste te eindigen in vrijheid, hoop en vrede. Daarmee past het ontzettend goed in de huidige wereld waarin we leven. Onzekerheid, oorlogen, zoals de huidige oorlog in Oekraïne, vluchten, en gedachten en verlangens over hoop en vrede zijn ons niet vreemd.
De Britse componist Sir Karl Jenkins baseerde het werk op het bekende Franse volkslied (soldatenlied) uit de 15e eeuw L’homme armé. (de gewapende man/mens). Dit lied is in de loop der eeuwen in ontelbare composities als hoofdthema gebruikt. Het was in eerste instantie opgedragen aan de slachtoffers van de oorlog in Kosovo omdat dit actueel was in de periode dat hij het schreef.
Indrukwekkend is al direct het begin wanneer in een stevige driekwartsmaat een stampvoetend koor met begeleiding van trommels haar intrede doet. Daarna wordt het “L’homme armé” gezongen, gevolgd door het Kyrie uit de katholieke mis met later het Sanctus en Agnus Dei. Verder zijn er Bijbelteksten, gedichten die betrekking hebben op de Vietnam oorlog en het bombardement op Hiroshima, en een Islamitisch gebed en teksten uit het Hindoeïsme. Een geweldige climax wordt bereikt wanneer in het slotdeel wederom het “L’homme armé” klinkt met daarop volgend een koraal gebaseerd op het Bijbelboek Openbaring 21.
Deze indrukwekkende en indringende beeld- en muziekcompositie, met zijn religieuze en wereldse teksten uit verschillende tijden, inspireert en motiveert mensen om in gesprek te blijven over hoe we in vrede naast elkaar kunnen leven. Inmiddels is deze compositie uitgegroeid tot een muzikaal anti-oorlog document, dat wereldwijd wordt uitgevoerd op die momenten dat er herdacht wordt of de bevrijding wordt gevierd.

na afloop nagesprek.