DopersGesprek 21 februari – Joost Röselaers

21 februari 2023
20:15 - 21:15
Singelkerk, Singel 452, Amsterdam

Op dinsdag 21 februari spreekt Joost Röselaers, predikant van Vrijburg in Amsterdam, over vrijzinnigheid in tijden van crisis.

Het gevoel in een crisistijd te leven grijpt de afgelopen jaren om zich heen. De klimaatcrisis, de stikstofcrisis, de energiecrisis, de asielcrisis: onrustbarende verhalen over wat er op ons af komt zetten de maatschappelijke tegenstellingen op scherp. Daaronder lijkt een spirituele crisis te sluimeren. Slechts vier op de tien Nederlanders rekenen zichzelf nog tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering, met spirituele ontheemding tot gevolg. 

Wat heeft de vrijzinnigheid te bieden in een samenleving die op drift is geraakt? 

 **********************************************************                   

Joost Röselaers (1979) is predikant van vrijzinnig centrum Vrijburg in Amsterdam-Zuid, en is daarnaast verbonden aan de remonstrantse gemeente in Oosterbeek. Hij groeide op in Genève en Dakar, en studeerde theologie in Leiden en Kaapstad. Tot 2017 was hij predikant van de Nederlandse Kerk in Londen, waar hij in 2016 het eerste kerkelijk homohuwelijk in het Verenigd Koninkrijk voltrok.  

Van zijn hand verschenen onder meer Het vrije woord: theologen en opiniemakers in domineesland, Vrijzinnig vieren en Tolerantie in turbulente tijden. Daarnaast publiceert hij regelmatig opiniestukken in NRC Handelsblad, De Volkskrant en Trouw, en is essayist van het Financiële Dagblad en Volzin. 

Het gesprek met Joost Röselaers is een aflevering in de serie persoonlijke ontmoetingen die ook komend jaar weer in de Amsterdamse Singelkerk plaatsvindt. In de prachtige oude kerkzaal gaan sprekers van naam na een korte inleiding in discussie met een klein gezelschap over wat hen beweegt, op het snijvlak van geloof en samenleving. En jij kunt erbij zijn! Schuif aan, luister en ga – desgewenst – mee in gesprek.

Aanmeldingwww.doopsgezindamsterdam.nl/programma/ Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Met je aanmelding rekenen we op je komst.
 
Voor de agenda:

  • 8 mei: Derk Boswijk, Tweede Kamerlid voor het CDA, over de stikstofcrisis en het overwinnen van de polarisatie;
  • 30 oktober: Dichtavond