Klimaatmars en interreligieuze Klimaatviering

12 november 2023
12:30
Westerkerk, Prinsengracht 279-281, aan de Westermarkt, Amsterdam
Klimaatmars en interreligieuze Klimaatviering

Op 12 november a.s. wordt door de Klimaatcoalitie weer een grote nationale klimaatmars georganiseerd in Amsterdam, de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid. Voorafgaand is er een interreligieuze viering in de Amsterdamse Westerkerk, aanvang 12:30.

De Klimaatcoalitie bestaat uit Oxfam Novib, Fridays for Future, FNV, Greenpeace, Milieudefensie, De Goede Zaak, Extinction Rebellion, Transnational Institute en Fossielvrij. Daarnaast werken veel kerkelijke organisaties als bondgenoten mee, onder meer GroeneKerken en de interreligieuze werkgroep Klimaat en Geloof. Zij zorgen voor de Klimaatviering in de Westerkerk.

Hindoes, boeddhisten, moslims, joden, humanisten en christenen komen dan bij elkaar om stil te staan bij de waarde van het leven en de klimaatopwarming die deze bedreigt. Het thema van de Klimaatviering luidt: ‘Stilte in de storm’. Tijdens de viering zullen de verschillende levensbeschouwingen zich uitspreken in een gezamenlijke intentie, recitatie of gebed. Gastheer van de viering is Herman Koetsveld, predikant van de Westerkerk (PKN).

Muzikale en creatieve medewerking:

+ Het Groot Klassiek Klimaatkoor brengt met orkest het ‘Lacrimosa’ van W.A. Mozart ten gehore

+ De Flamenco-rebels zullen met passie de ‘storm’ waarin we verkeren uitdrukken

+ Evan Bogerd, organist van de Westerkerk

De Klimaatviering begint om 12:30 uur (deuren open om 12:00). De route van de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid loopt over de Rozengracht, langs de Westerkerk, dus ieder die wil kan gemakkelijk aansluiten. Er is een speciaal blok vanuit de kerk met de banner ‘De aarde klaagt ons aan..’.

Locatie: Westerkerk, Prinsengracht 279-281, aan de Westermarkt, Amsterdam

Voor wie alleen mee wil lopen: de mars start om 13:00 vanaf de Dam in Amsterdam. Meer info: https://klimaatcoalitie.org/klimaatmars#klimaatmars-2023