Afscheid rector seminarium

Op 14 maart jl. nam ds. Alex Noord in de Singelkerk te Amsterdam afscheid als rector van het doopsgezind seminarium. Ook werd afscheid genomen van Geja Laan als curator.

Met een vesper en verschillende toespraken werd de middag passend gevuld. Curatoren, collega’s en studenten prezen Noord om zijn bescheiden maar vastberaden leiderschap, zijn toegankelijkheid en diplomatieke optreden. Dat laatste kwam zeker van pas gezien de inbedding van het seminarium aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Onder Noords 13 jaar durende rectoraat heeft het seminarium de blik meer naar buiten gericht en een toenemend aantal buitenlandse studenten aangetrokken. De hoop werd uitgesproken dat deze trend doorzet, om zo het doperse academisch gedachtegoed bredere bekendheid te geven.

Het bestuur van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit bood Noord als dank voor zijn leiderschap een kunstzinnig cadeau aan. Noord is van plan binnen afzienbare tijd te promoveren op een onderzoek naar de ideeënvorming van negentiende -eeuwse doopsgezinden rondom natie en Oranje en blijft daarnaast predikant in doopsgezind Haarlem.

Prof. dr. Fernando Enns neemt ad interim het rectoraat van het seminarium over.

Tekst: Marijke van Duin
Beeld: Willemijn Heerlien