Jubileumtentoonstelling Feest!

Dit najaar viert het landelijke educatieproject Feest! Weet wat je viert haar tienjarig bestaan. In het project laten twaalf culturele locaties samen zien hoe feestdagen ons verbinden. Ieder vanuit hun eigen collectie en expertise laten de musea jonge kinderen kennismaken met de achtergronden van feesten die we ieder jaar vieren. Het netwerk, met elf partners in Nederland én een in Paramaribo, viert haar jubileum eind 2023 met de opening van de nieuwe tentoonstelling Feest! in het Limburgs Museum in Venlo. Daarmee zijn nu door het hele land Feest!-presentaties te bezoeken voor scholen en families. Samen ontvingen de locaties de afgelopen jaren al meer dan 800.000 bezoekers.

Al tien jaar samen vieren
Feest! Weet wat je viert is een initiatief van Museum Catharijneconvent. In het project werken twaalf musea in Nederland en Suriname samen: het Limburgs Museum, het Wereldmuseum in Rotterdam en Amsterdam, Museum Krona, het Zuiderzeemuseum, Openluchtmuseum Arnhem, Ons’ Lieve Heer op Solder, de Schoolkerk in Garmerwolde, Kasteel Huis Bergh, Keramiekmuseum Princessehof/Fries Museum in Leeuwarden en Villa Zapakara in Paramaribo. Samen maken ze de culturele en religieuze achtergronden zichtbaar van de vele feestdagen die we vieren, en welke overeenkomsten en verschillen daarin te ontdekken zijn. Kinderen maken zo op een positieve manier kennis met verschillende tradities en perspectieven, wat leidt tot meer begrip en respect voor elkaar.

Dit najaar viert het netwerk haar tienjarig bestaan. De afgelopen jaren hebben alle partners vanuit hun eigen collectie het Feest!-aanbod vormgegeven. Zo ligt bij de tentoonstelling in Venlo, die op 9 december wordt geopend, de nadruk op de vele culturen die in de provincie samenkomen. Het resultaat is een kleurrijke waaier van feestdagen, waarop je samen geniet, plezier maakt, maar ook aandacht besteedt aan belangrijke momenten in het leven. Naast de doorlopende tentoonstelling ontwikkelt het Limburgs Museum educatieaanbod over feestdagen. Ook de andere locaties bieden diverse educatieprogramma’s aan, met name gericht op het primair onderwijs en families met jonge kinderen.

Door het hele land én online leren over feestdagen
Door in het hele land tentoonstellingen en programma’s aan te bieden, krijgen zoveel mogelijk kinderen de kans om meer te leren over wat we vieren en waarom. Het project biedt ook online mogelijkheden: zo kun je via de website weetwatjeviert.nl ontdekken wat de betekenis en achtergrond is van de vele feestdagen door het jaar heen. Verder wordt er lesmateriaal aangeboden voor het primair onderwijs en kun je – zelf of met de klas – de Feestdagenquiz spelen. Het materiaal is een aanvulling op een museumbezoek aan een van de Feest!-locaties.

De komende jaren werken de partners vanuit hun gezamenlijke kennis en ervaring onder meer aan aanbod voor het speciaal onderwijs. Ook vindt dit jaar voor het eerst op meerdere locaties het burgerschapsproject Weet wat je zegt plaats, een vernieuwde variant van het debatproject voor groep 7/8 waarvoor Museum Catharijneconvent in 2019 de Museumeducatieprijs won. Begin 2024 vindt hiervan de finale plaats in Utrecht, Leeuwarden, Enkhuizen en Groningen.

Ook nieuwsgierig geworden? Ontdek welke Feest!-locatie bij jullie in de buurt is en lees meer over Weet wat je viert op: www.weetwatjeviert.nl

De tentoonstelling in het Limburgs Museum is vanaf 9 december doorlopend te zien. Meer informatie is te vinden op: www.limburgsmuseum.nl/tentoonstelling/feest.


Het project ‘Feest! Weet wat je viert’ wordt mede mogelijk gemaakt door o.a.: Donatus, Fonds voor Cultuurparticipatie, KSBW, KNR-PIN, SBKBO, Maatschappij van Welstand, Mondriaan Fonds, Van Baaren Stichting, VSBfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Sormani Fonds en vele anonieme sponsoren.